Wil je hulp of advies hebben? Bel naar: 030- 760 8090

Hoe kunnen ouders kinderen financieel helpen?

kenny-eliason-y_6rqStQBYQ-unsplash

In de huidige woningmarkt is het steeds lastiger voor kinderen om een koopwoning te vinden en te financieren. Ouders springen daarom steeds vaker bij. Je kunt overwegen de kinderen een schenking geven maar ook het verstrekken van een lening behoort tot de mogelijkheden. En we krijgen ook vragen of ouders mee kunnen tekenen voor de hypotheek. Welke manier jullie ook kiezen er zijn fiscale regels waar jullie je aan moeten houden.

Eigen huis kopen – hoe kunnen ouders kinderen financieel helpen?
schenken voor hypotheek

Ben je tussen de 18 en 40 jaar oud dan mogen je ouders je nu nog (2022) eenmalig maximaal € 106.671, – schenken, voor de aankoop of verbouwing van je woning* in  principe is een schenking vormvrij en hoeft dus niet op papier te worden vastgelegd, maar je moet wel kunnen aantonen dat je de schenking gebruikt voor de eigen woning. Daarnaast willen hypotheekverstrekkers het bewijs van een schenking zien voordat de hypotheekaanvraag goedgekeurd wordt. Daarom is het verstandig een contract tussen jouw en je ouders op te stellen. Als je bij WoonJuist je hypotheek afsluit dan stellen de juristen van WoonJuist de benodigde contracten voor je op die voldoen aan de regels die de hypotheekverstrekker daaraan stelt.

Ouders lenen een bedrag voor hypotheek

Ouders mogen de kinderen een bedrag lenen voor de aankoop of verbouwing van de woning. De rente die je betaalt, kun je dan aftrekken van de belasting omdat het een lening is die je gebruikt voor de eigen woning. Binnen de fiscale vrijstellingen kunnen je ouders de betaalde rente ook weer schenken. De hypotheekadviseurs en juristen van WoonJuist kunnen je adviseren over de fiscale mogelijkheden en je hypotheek.

Ouders tekenen mee met de hypotheek

In het verleden kwam het regelmatig voor dat ouders als medeschuldenaar mee tekenden voor de hypotheek van hun kinderen. Er zijn nu nog maar enkele hypotheekverstrekkers die dit op basis van de persoonlijke situatie willen doen. Naast de eigen inkomenssituatie wordt ook die van je ouders opgevraagd en doorgerekend waarbij een eventuele eigen woning van je ouders met een hypotheek meegenomen wordt in de beoordeling. 

*Het kabinet heeft plannen om deze schenking te verlagen per 2023 en in 2024 af te schaffen.