Wil je hulp of advies hebben? Bel naar: 030- 760 8090

Hoe kunt u de overwaarde van uw huis inzetten om dromen te realiseren?

Antoinette

Wij krijgen bij WoonJuist steeds meer vragen van mensen die op zoek zijn naar mogelijkheden om met de overwaarde hun huis hun dromen te realiseren. 

Wij merken dat steeds meer mensen ervoor kiezen om de overwaarde van hun woning op te nemen als aanvulling op het pensioen. Zeker nu de kosten van levensonderhoud alleen maar blijven stijgen. Dit wordt ook wel het verzilveren van de overwaarde genoemd. Maar er zijn ook mensen die graag een bedrag in één keer willen opnemen om zo kinderen te helpen bij de aankoop van hun eerste huis of gewoon om andere langgekoesterde wensen in vervulling te laten gaan. 

In deze blog gaan we dieper in op de mogelijkheden en bespreken we de voors en tegens van het opnemen van de overwaarde in uw huis. 

Mede door het grote tekort aan woningen zijn de prijzen van huizen de afgelopen jaren enorm gestegen. Hierdoor is de marktwaarde van de woning vaak veel hoger dan de hypotheek die nog op de woning rust, dit is de overwaarde. 

Mogelijkheden voor het opnemen van de overwaarde:

 • U kunt profiteren van de overwaarde door het afsluiten van een “opeethypotheek” of “verzilverhypotheek”. In dat geval gaat u een deel van de overwaarde verzilveren om te gebruiken als pensioen aanvulling. U leent dan aflossingsvrij en de rente wordt bijgeschreven op uw hypotheekschuld. Deze hypotheek kan vaak pas worden afgesloten als u dan wel uw partner de leeftijd van 60 jaar heeft bereikt.
 • Een aflossingsvrije hypotheek opnemen die u betaalt uit uw eigen maandelijkse inkomen. U betaalt alleen rente en geen aflossing. Het bedrag ontvangt u in één keer en kunt u naar eigen inzicht besteden, de rente is niet aftrekbaar waardoor dit ook wel de “box 3 lening” wordt genoemd. Bij deze hypotheek worden geen eisen gesteld aan de minimale leeftijd van u dan wel uw partner. 

Situaties waarbij het opnemen van de overwaarde uit uw huis voordelen kent:

 • Aanvullend inkomen bovenop uw huidig pensioeninkomen
 • Wilt u niet verhuizen naar bijvoorbeeld een senioren woning maar uw huis voldoet niet meer aan uw wensen? Dan bestaat de mogelijkheid om uw huidige huis te updaten en te voorzien van alle mogelijke gemakken. De kosten die dit met zich mee brengt kunt u financieren door het opnemen van de overwaarde.
 • Uw (thuiswonende) kinderen helpen bij het kunnen kopen van hun eigen huis.

Nadelen verbonden aan het opnemen van de overwaarde uit uw huis.

 • Erfenis / nalatenschap
  Het opnemen van een extra hypotheek kan invloed hebben op het bedrag dat u aan uw erfgenamen na laat.
 • Extra kosten / maandlasten
  Het opnemen van een extra hypotheek brengt extra rentekosten met zich mee.

Stelt u het op prijs als onze specialist met u meedenkt over het benutten van de overwaarde van uw huis? Onze specialist Ed Aaftink denkt graag met u mee. Plan een gratis belafspraak in via onderstaande link.