Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is WoonJuist?

WoonJuist geeft online hypotheekadvies en bemiddelt bij geldverstrekkers om een hypotheek aan te bieden die aan je wensen voldoet. Bij ons regel je de hypotheek zelf online, waarbij we je tijdens het hele traject voorzien van advies en begeleiding. Terwijl je bij andere online partijen op jezelf bent aangewezen bij het afsluiten van de hypotheek, doet WoonJuist het samen met je. Als je wilt tot aan de overdracht. Ook bieden we juridisch advies voor alle contracten die komen kijken bij de aankoop en verkoop van een woning, maar bijvoorbeeld ook bij een echtscheiding. Ons team bestaat uit hypotheekadviseurs en juristen met jarenlange ervaring.

Terug naar boven

Voor wie is WoonJuist?

Bij WoonJuist kun je terecht voor (hypotheek)advies en bemiddeling. Vanzelfsprekend doen we ons uiterste best om een passende oplossing voor je situatie te vinden, of je nu werknemer of zelfstandige bent. Bijvoorbeeld voor de koop van je eerste huis, je volgende huis of het oversluiten van je hypotheek. Daarnaast geven we (juridisch) advies tijdens elke situatie in je wooncarrière.

Terug naar boven

Wat is een gratis oriëntatiegesprek?

Tijdens het gratis oriëntatiegesprek - dat zo’n 10 minuten duurt - leggen we uit hoe we werken en bespreken we je persoonlijke situatie en wensen. Op die manier kunnen we samen bepalen welke van onze 3 pakketten het beste bij je past. Besluit je vervolgens om toch niet met ons verder te gaan, dan is dat geen probleem. Je zit nergens aan vast.

Terug naar boven

Wat kost WoonJuist?

We werken met 3 pakketten:

 • € 990,- voor hypotheekadvies en bemiddeling
 • € 1140,- met extra bemiddeling voor taxatie en bankgarantie
 • € 1290,- met extra bemiddeling voor taxatie, bankgarantie én juridische diensten

Terug naar boven

Kan ik ook bij jullie op kantoor langskomen?

In principe werken we alleen online. Wel kan een van onze adviseurs bij je langskomen om de hypotheek in orde te maken. Kom je uit de omgeving van Amersfoort, dan ontvangen wij je ook graag bij ons op kantoor. Bij face-to-face contact werken we wel met andere tarieven. In een gratis oriëntatiegesprek leggen we graag de mogelijkheden aan je voor.

Terug naar boven

Zijn mijn gegevens veilig bij WoonJuist?

Zeker. We slaan je gegevens altijd veilig op in je persoonlijke omgeving en houden ons aan de wet- en regelgeving rondom privacygevoelige gegevens.

Terug naar boven

Hoe lang duurt het om een hypotheek af te sluiten bij WoonJuist?

Dat is afhankelijk van meerdere factoren. In principe zou je op dezelfde dag een oriëntatie- én adviesgesprek kunnen voeren. Ook hangt het af van de snelheid waarop je de juiste documenten aanlevert. In de meeste gevallen is de hypotheek binnen een paar weken geregeld, maar het hangt van de gekozen geldverstrekker af wanneer hij finaal akkoord geeft.

Terug naar boven

Moet ik betalen als de hypotheek wordt afgewezen?

In principe niet. Als een aanvraag wordt afgekeurd terwijl alle gegevens juist en compleet zijn aangeleverd, worden er geen extra kosten in rekening gebracht. Bedenk wel dat het aanleveren van onjuiste gegevens (bijvoorbeeld niet genoemde leningen) voor extra werk en kosten zal zorgen.

Terug naar boven

Hypotheek en rente

Hoe vraag ik Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan?

Als je hypotheekaanvraag binnen de voorwaarden en normen van NHG past, vraagt de gekozen geldverstrekker dat automatisch voor je aan. Daar hoef je zelf niet voor in actie te komen.

Terug naar boven

Hoe wordt mijn maximale hypotheek berekend?

Op basis van de hoogte van je inkomen kun je via onze website je maximale hypotheek berekenen. Afhankelijk van eventuele energiebesparende voorzieningen mag je in ieder geval tot 101% van de waarde van de woning lenen.

Terug naar boven

Welke schulden tellen mee bij het berekenen van mijn maximale hypotheek?

Omdat het extra maandlasten voor je zijn, wordt er bij het berekenen van je maximale hypotheek ook gekeken naar openstaande schulden. Bijvoorbeeld een autolening of studielening.

Terug naar boven

Welke documenten heb ik nodig voor het afsluiten van een hypotheek?

Voor het afsluiten van een hypotheek zijn onderstaande documenten nodig. Je zult ze niet direct allemaal nodig hebben. Tijdens het proces maken we de lijst samen compleet.

 • Recente salarisstrook (indien van toepassing)
 • Recente werkgeversverklaring (indien van toepassing)
 • Kopie van je legitimatiebewijs
 • Koopcontract (bij een eerste aankoop)
 • Opgave van je huidige hypotheek (als je doorstroomt naar een andere woning of je hypotheek wilt oversluiten)
 • Verkoopcontract van je huidige hypotheek, als je doorstroomt naar een andere woning (indien van toepassing)
 • Taxatierapport (indien van toepassing)
 • Jaarcijfers (indien van toepassing)

Terug naar boven

Kan ik een hypotheek aanvragen voor een woning waarin ik niet zelf ga wonen?

Of je een hypotheek kunt aanvragen voor een huis waarin je niet zelf gaat wonen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Er zijn enkele geldverstrekkers die dit goedkeuren. De mogelijkheden bespreken we graag in een oriëntatiegesprek.

Terug naar boven

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek blijven de maandlasten tijdens de hele looptijd gelijk. Het bedrag dat je maandelijks betaalt bestaat uit aflossing en rente. De samenstelling van het bedrag dat je maandelijks betaalt verschilt per maand. Zo betaal je in het begin een groot deel aan rente en is het aflossingsdeel klein. Aan het einde van de looptijd is juist het rente-aandeel klein en het aflossingsdeel groot. Dit zorgt voor fiscaal voordeel tijdens de looptijd van je hypotheek. In het begin heb je veel renteaftrek, later veel minder.

Terug naar boven

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek los je de hypotheek gedurende de looptijd elke maand af met hetzelfde bedrag. Door je hypotheek lineair af te lossen ga je elke maand over een kleiner bedrag rente betalen. De totale lasten (rente en aflossing) zijn dus aan het begin van de looptijd relatief hoger dan aan het einde. Omdat de hoofdsom langzaamaan wordt afgelost, betaal je steeds minder rente.

Terug naar boven

Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je iedere maand alleen een bedrag aan rente. Dat betekent dat je niets aflost aan je hypotheek. De maandlasten zijn hierdoor lager dan bij andere hypotheekvormen, maar dat betekent wel dat je hypotheekschuld tijdens de looptijd gelijk blijft. Hierdoor zul je het hele hypotheekbedrag aan het einde van de looptijd in één keer moeten terugbetalen. Dat kan bijvoorbeeld met de opbrengst van de verkoop van je woning of met spaargeld.

Terug naar boven

Kan ik extra aflossen?

Of je extra kunt aflossen is afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker. Vaak is het mogelijk om jaarlijks tussen de 10 en 20 procent van de oorspronkelijke hoofdsom af te lossen, zonder dat daar een vergoeding voor betaald hoeft te worden.

Terug naar boven

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek meenemen?

Je hypotheek meenemen wil zeggen dat je de de rente en voorwaarden van je hypotheek meeneemt naar een nieuwe woning. Dit is in principe mogelijk, maar wel afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Terug naar boven

Service en advies

Hoe kan ik contact met jullie opnemen?

Dat kan telefonisch, per e-mail of via Twitter:
Telefonisch: 030 - 76 08 09 0 (ma t/m vr 09:00-21:00 - weekend 12:00-17:00)
E-mail: info@woonjuist.nl
Twitter: @WoonJuist

Terug naar boven

Juridisch advies

Waarom bieden jullie ook juridisch advies aan?

Wanneer je een woning koopt is het belangrijk om te weten wat je hypotheek kost en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat je koopt, wat je rechten en plichten zijn en dat je verborgen gebreken op tijd signaleert. Voor dit soort gevallen hebben wij juristen in huis die tijdens alle stappen in je wooncarrière kunnen begeleiden bij juridische vraagstukken.

Terug naar boven

Welke vormen van juridisch advies bieden jullie aan?

Wij beoordelen alle contracten die betrekking hebben op de aankoop en verkoop van een woning. Hieronder vallen ook de nodige VVE-stukken.

Terug naar boven

Kan ik ook alleen voor juridisch advies terecht bij WoonJuist?

Zeker! Naast hypotheekadviseurs hebben we ook juristen met jarenlange ervaring in huis. Heb je een koopovereenkomst nodig voor een bestaande woning? Dan regelen we dit voor € 150,-*. Een koopovereenkomst voor een bestaand appartement, inclusief reglementen van de VVE kost bij ons € 175,-. Voor een koop- en aanneemovereenkomst voor een nieuwbouwwoning is het tarief ook €175,-. Voor overige contracten - zoals erfpacht en/of erfdienstbaarheden rekenen we € 150,- per contract.
* Let op: de genoemde tarieven zijn exclusief btw.

Terug naar boven

Ik ben bekend bij het BKR. Kan ik dan een hypotheek via WoonJuist afsluiten?

Wij bemiddelen bij elke geldverstrekker. Afhankelijk van het type registratie zijn er verschillende mogelijkheden. Heb je een lening lopen, maar betaal je altijd op tijd? Dan is er geen probleem. Is er een achterstand ontstaan, dan ligt het aan de reden hiervan en de geldverstrekker of je nog steeds een hypotheek kunt afsluiten. De mogelijkheden nemen we graag met je door tijdens het gratis oriëntatiegesprek.

Terug naar boven

Ik ben ZZP’er. Kan ik een hypotheek krijgen via WoonJuist?

Ook als je ZZP’er bent kun je een hypotheek afsluiten. Hiervoor bemiddelen we bij elke geldverstrekker. De meeste geldverstrekkers willen over de afgelopen 3 jaar je cijfers inzien, maar enkele accepteren ook 2 jaar. De mogelijkheden nemen we graag met je door tijdens het gratis oriëntatiegesprek.

Terug naar boven

Ik heb een uitkering. Kan ik een hypotheek afsluiten?

Heb je een uitkering met een onbeperkte uitkeringsduur, zoals een WAO of Wajong-uitkering? Dan kan het in veel gevallen mogelijk zijn om een hypotheek af te sluiten omdat geldverstrekkers dit zien als een constante inkomstenbron. Een WW-uitkering heeft een beperkte uitkeringsduur en wordt daardoor niet zo gezien. We bespreken graag je persoonlijke situatie en de mogelijkheden in het gratis oriëntatiegesprek.

Terug naar boven

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Meestal wel. Alleen stellen geldverstrekkers eisen aan de hoogte van de overlijdensrisico. Er wordt dan gekeken naar de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning. Of het verzekerde bedrag hoog genoeg is om je nabestaande(n) goed achter te laten is onder andere afhankelijk van het nabestaandenpensioen. Daarom beoordelen we of hetgeen wat de geldverstrekker minimaal vraagt voor de hypotheek ook genoeg is voor de nabestaande(n).

Terug naar boven

Kunnen mijn ouders mij helpen met de financiering?

Er zijn constructies waarbij ouders hun kinderen kunnen helpen. Dit kan door middel van een schenking of een lening. Vanaf 1 januari 2017 geldt er weer een vrijstelling van maximaal € 100.000. Wil je gebruikmaken van deze vrijstelling? Dan gelden de volgende voorwaarden:

 • Je bent tussen de 18 en 40 jaar.
 • Je wilt een schenking voor:
  • Het aankopen, verbeteren of onderhouden van je eigen woning
  • Het aflossen van je eigenwoningschuld
  • Het aflossen van een restschuld van je verkochte eigen woning
  • Het afkopen van rechten van erfpacht, opstal of beklemming

Terug naar boven

Kan ik een overbruggingshypotheek krijgen?

We bemiddelen bij elke geldverstrekker, wat betekent dat het afhankelijk is van de geldverstrekker of je een overbruggingshypotheek kunt krijgen. Zo kunnen er eisen worden gesteld aan de verkoopwaarde van je huidige woning ten opzichte van je hypotheek, maar ook aan de verkoopstatus van de woning.

Terug naar boven

Kan ik de verbouwingskosten financieren?

Sinds januari 2017 kun je een hypotheek krijgen voor 101% van de nieuwe waarde van de woning. De taxateur bepaalt de waarde van de woning voor én na de verbouwing. Van de waarde na de verbouwing kun je 101% financieren.

Terug naar boven

Vragen voor starters

Wat is hypotheekrenteaftrek en kan ik dat ook krijgen?

Als je een hypotheek hebt, betaal je rente en aflossing aan je geldverstrekker. De hypotheekrente die je betaalt, kun je onder voorwaarden aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat noemen we de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting en is je netto maandlast lager.

Terug naar boven

Kan ik een hypotheek afsluiten als ik geen vast arbeidscontract heb?

Een hypotheek afsluiten met een tijdelijk contract is mogelijk bijvoorbeeld als je werkgever een intentie verklaring afgeeft. Maar ook als dat niet het geval is kunnen er best mogelijkheden zijn. Dit geldt ook voor als je ZZP'er of als ondernemer bentIn veel gevallen kun je gewoon een hypotheek afsluiten. Er moet wel extra goed gekeken worden welk bedrag je nu en in de toekomst verantwoord kunt lenen.

Terug naar boven

Kan ik een hypotheek afsluiten als ik een lening of schulden heb?

Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Als je een lening afsluit, wordt die meestal geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Ook wordt er naar studieleningen gekeken. De hoogte van de lening is van invloed op de hoogte van de hypotheek. Als je een achterstand hebt in het terugbetalen van een lening, dan is de kans kleiner dat je een hypotheek krijgt.

Terug naar boven

Welke financieringskosten zijn aftrekbaar?

 • Bemiddelingskosten voor het krijgen van uw hypotheek of lening, zoals advies- en afsluitkosten
 • Notariskosten
 • Kadastrale rechten voor de hypotheekakte, inclusief btw
 • Taxatiekosten (alleen om een lening te krijgen)
 • Kosten voor de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie
 • Bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst-kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot (onder voorwaarden)

Terug naar boven

Wat zijn de voordelen van NHG (Nationale Hypotheek Garantie)?

Het belangrijkste voordeel is de rentekorting die geldverstrekkers geven bij een hypotheek mét Nationale Hypotheek Garantie. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar! Dit scheelt je al snel enkele honderden euro’s per jaar.

De normen voor de NHG zijn in samenspraak met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) opgesteld. Dat betekent dat een hypotheek met NHG een verantwoorde lening is. Een ander voordeel van een hypotheek met NHG is dat het Waarborgfonds je de restantschuld kan kwijtschelden, wanneer je naar hun oordeel geen schuld hebt aan de gedwongen verkoop of alles hebt gedaan om de restschuld te verlagen.

Terug naar boven

Wat is de maximale prijs van een huis met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)?

Voor een hypotheek met NHG gelden een aantal voorwaarden. Als je een woning koopt kun je een hypotheek met NHG afsluiten als het hypotheekbedrag lager of gelijk is aan de kostengrens. De koopsom of marktwaarde van de woning mag niet hoger zijn dan de gemiddelde koopsom in Nederland.

De kostengrens voor NHG is vanaf 1 januari 2017 gekoppeld aan de gemiddelde koopsom in Nederland (€ 245.000), vermeerderd met de maximale Loan-to-Value (LTV): 101% of 106% als je energiebesparende voorzieningen plaatst. In de praktijk betekent dit dat er twee kostengrenzen van toepassing zijn:

 • De maximale kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen is € 247.450 (101% van de marktwaarde).
 • De maximale kostengrens voor woningen met energiebesparende voorzieningen is € 259.700 (106% marktwaarde). De extra financieringsruimte moet natuurlijk volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen.

Terug naar boven

Wat zijn de voordelen als ik een bestaande woning koop?

 • De prijs is onderhandelbaar
 • Er is vaak een relatief korte tijd tussen de aankoop en de overdracht
 • Je kunt soms roerende zaken overnemen
 • De woonomgeving is al ontwikkeld
 • Je hoeft geen bouwrente te betalen

Terug naar boven

Wat zijn de voordelen als ik een nieuwe woning koop?

 • Alles is nieuw, dus geen achterstallig onderhoud en soms ook nog garantie
 • In de eerste jaren heb je lage onderhoudskosten
 • Je betaalt geen overdrachtskosten, makelaarskosten en taxatiekosten
 • Je kunt de indeling en de afbouw beïnvloeden

Terug naar boven

Ik sta bij het BKR geregistreerd. Kan ik toch een hypotheek afsluiten?

Wanneer je bij BKR geregistreerd staat omdat je een lening hebt afgesloten, kun je meestal nog steeds een hypotheek krijgen. De bestaande lening zal wel invloed hebben op je maximale hypotheek. Heb je problemen gehad met de aflossing en er een achterstand is ontstaan? Dan zal er vaak een A-codering geregistreerd staan. Dit maakt het krijgen van een hypotheek erg lastig.

Terug naar boven

Ik kan mijn huurwoning kopen. Wat moet ik doen?

Op onze website kun je een berekening maken om te ontdekken of je de woning kunt financieren en welke maandlast je dan moet gaan betalen. Neem contact met ons op zodat we je persoonlijke situatie kunnen bespreken.
Wat is beter? Door te kopen wordt de huurwoning jouw eigendom. De huurwoning kopen is uiteindelijk vaak voordeliger dan blijven huren. Je maandlasten zullen misschien hoger uitvallen, maar je bouwt tegelijkertijd vermogen op. Bovendien profiteer je van de mogelijkheid om de hypotheekrente af te trekken, als je aflost op de hypotheek. Naast deze financiële voordelen komt er nog meer bij kijken: je hoeft niet te verhuizen en je weet zelf het beste in welke staat de huurwoning is die je koopt.

Terug naar boven

Wat betekent 'kosten koper'?

Onder de 'kosten koper' vallen overdrachtsbelasting, notariskosten en registratie van de kadastrale rechten.

Terug naar boven

Wat betekent 'renteaanbod'?

Een renteaanbod (ook wel offerte genoemd) bevat het maximaal te lenen bedrag, de rente, de rentevaste periode en een lijst met aan te leveren stukken. Daarnaast is de uiterste datum voor het inleveren van de stukken in het renteaanbod opgenomen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan het renteaanbod.

Terug naar boven

Wat is een bindende offerte?

Als de geldverstrekker alle stukken heeft ontvangen en geaccordeerd, ontvang je een bindend aanbod. Je kunt dit zien als een offerte die je dus achteraf ontvangt. Als je de offerte tekent, zijn de hypotheek en de geldlening direct rond. Er zijn ook geldverstrekkers die niet werken met een renteaanbod, maar direct een bindende offerte aanbieden.

Terug naar boven

Hoe lang is een renteaanbod geldig?

Een renteaanbod is gemiddeld 10 dagen geldig. In die tijd kun je het aanbod tekenen. Nadat de geldverstrekker alle stukken positief heeft beoordeeld, volgt de bindende offerte die door je getekend moet worden. De geldigheid van een bindende offerte verschilt per geldverstrekker ,doorgaans tussen de 2 en 6 maanden. Daarnaast kun je bij sommige geldverstrekkers, via een ‘bereidstellingsprovisie’ de geldigheid van een getekende bindende offerte verlengen.

Terug naar boven

Waarom is een taxatie nodig?

Als je een huis koopt wil de hypotheekverstrekker weten wat de woning waard is. Daarom stelt hij een taxatie verplicht. Behalve als het om een nieuwbouwwoning gaat. Gaat het niet om een nieuwbouwproject, maar laat je in eigen beheer een woning bouwen met een eigen architect en aannemer? Dan is een taxatie meestal wel verplicht

Terug naar boven

Moet ik eigen geld inbrengen als ik een huis koop?

Het bedrag dat je in 2017 maximaal mag lenen is 101% van de waarde van het huis. Dit betekent dat je een deel van de bijkomende kosten, zoals notaris- of advieskosten, eventueel extra kunt lenen in de hypotheek. Je kunt namelijk net iets meer lenen dan de waarde van het huis (1%). Je kunt niet alle bijkomende kosten extra lenen in de hypotheek. Een deel van de bijkomende kosten moet je met eigen geld betalen, zoals spaargeld of een schenking. Dit komt doordat de kosten voor de aankoop van een huis hoger zijn dan wat je extra kunt lenen.
Het percentage voor het maximaal te lenen bedrag wordt elk jaar 1% lager. Vanaf 2018 mag u niet meer lenen dan de marktwaarde van het huis (100%). Om de bijkomende kosten te betalen, heb je de komende jaren dus steeds meer eigen geld nodig.

Terug naar boven

Hoe werkt een starterslening?

Als je voor het eerst een huis gaat kopen is het soms lastig om dit te financieren. Je kunt de hulp inroepen van je ouders, maar in veel gemeenten is het ook mogelijk om een starterslening aan te vragen. Deze lening wordt afgesloten als een tweede hypotheek.
Om in aanmerking te komen voor een starterslening moet de gemeente waarin je een huis koopt de starterslening aanbieden. Het is verstandig eerst na te gaan of je gemeente een starterslening biedt. Voordat je een starterslening kunt aanvragen, stelt de gemeente vast of je voldoet aan haar voorwaarden. Gemeenten stemmen deze voorwaarden af op hun eigen beleid. De voorwaarden kunnen dus per gemeenten verschillen.

Terug naar boven

Kan ik een hypotheek afsluiten met een studieschuld?

Heb je een studieschuld bij DUO en wil je een huis kopen? Dan is het nog steeds mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Je moet alleen wel rekening houden met een lager bedrag dat je kunt lenen.

Terug naar boven

Vragen voor oversluiters

Welke rentevaste periode kan ik het beste kiezen?

Over het algemeen geldt dat hoe langer de rente vaststaat, hoe hoger het rentepercentage. De mogelijkheden variëren van een variabele rente (op maandbasis) tot 30 jaar rentevast. De keuze is afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen. De rente is belangrijk bij de keus van je hypotheek. De hoogte van de rente bepaalt immers het grootste gedeelte van je woonlasten. Nu en in de toekomst. Hierbij spelen je persoonlijke omstandigheden en wensen natuurlijk een grote rol. Verwacht je andere uitgaven door bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, studerende kinderen, of wil je eerder stoppen met werken? Stem altijd je keuze af op je persoonlijke situatie.
De afweging tussen een korte of lange rentevaste periode heeft te maken met het risico dat je wilt en kunt lopen. Bij een korte rentevaste periode betaal je in eerste instantie minder, maar je loopt het risico dat je bij rentestijging teveel gaat betalen. Bij een lange rente betaal je wellicht in eerste instantie meer, maar je weet wel precies wat je voor de komende jaren gaat betalen.

Terug naar boven

Wanneer is oversluiten voor mij interessant?

Bij oversluiten sluit je een volledig nieuwe hypotheek af bij een andere hypotheekverstrekker. Met deze nieuwe hypotheek los je de oude hypotheek af. Of oversluiten interessant is hangt af van je persoonlijke situatie. Oversluiten kan in het algemeen in de volgende gevallen interessant zijn:

 • De nieuwe hypotheek kent een lagere rente en/of betere overige voorwaarden dan je huidige hypotheek.
 • Je inkomen of gezinssituatie is veranderd, en je huidige hypotheekopzet past hier niet meer bij. De huidige lage rente wordt dan zeker gesteld voor de toekomst (lange rentevaste periode).

Terug naar boven

Kosten bij oversluiten

Wil je je hypotheek oversluiten? Houd er dan rekening mee dat dit kosten met zich meebrengt. Hierbij kun je denken aan advies-, taxatie- en notariskosten. Ook kan er een boete worden opgelegd door je oude geldverstrekker, omdat deze de rente-inkomsten van je hypotheek misloopt.

Terug naar boven

Wat is de actuele hypotheekrente?

De hoogte van de rente verschilt per aanbieder. Bij het afsluiten van een hypotheek bekijk je bij welke aanbieder je de beste rente en de voor jou beste voorwaarden krijgt. De hoogte van de actuele rente kan dagelijks wijzigen en is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het soort hypotheek
 • De hoogte van de hypotheek
 • De rentevastperiode
 • Het soort hypotheek
 • De hoogte van de hypotheek
 • De rentevastperiode

Terug naar boven