Eigen huis kopen – hoe kunnen je ouders je helpen?

Ouders schenken voor hypotheek

Ben je tussen de 18 en 40 jaar oud dan mogen je ouders je eenmalig maximaal € 100.000,- schenken, voor de aankoop of verbouwing van je woning. In principe is een schenking vormvrij en hoeft dus niet op papier te worden vastgelegd, maar je moet wel kunnen aantonen dat je de schenking gebruikt voor de eigen woning. Daarnaast willen hypotheekverstrekkers het bewijs van een schenking zien voordat de hypotheekaanvraag goedgekeurd wordt. Daarom is het verstandig een contract tussen jouw en je ouders op te stellen. Als je bij WoonJuist je hypotheek regelt en kiest voor het pakket hypotheek online extra dan stellen de juristen van WoonJuist de benodigde contracten voor je op die voldoen aan de regels die de hypotheekverstrekker daaraan stelt. Ook kun je de contracten los laten opstellen (zonder hypotheekadvies) voor € 100,- (excl btw).

Ouders lenen een bedrag voor hypotheek

Je ouders mogen je een bedrag lenen voor de aankoop of verbouwing van je woning. De rente die je betaalt, kun je dan aftrekken van de belasting omdat het een lening is die je gebruikt voor de eigen woning. Binnen de fiscale vrijstellingen kunnen je ouders de betaalde rente ook weer schenken. De hypotheekadviseurs en juristen? van WoonJuist kunnen je adviseren over de fiscale mogelijkheden en je hypotheek. Als je bij WoonJuist je hypotheek regelt en kiest voor het pakket “Hypotheek online extra” stellen de juristen van WoonJuist de benodigde contracten voor je op die voldoen aan de regels die de hypotheekverstrekker en belastingdienst daaraan stelt. Ook kun je de contracten los laten opstellen zonder hypotheek voor € 100,- (excl btw).

Ouders tekenen mee met de hypotheek

In het verleden kwam het regelmatig voor dat ouders als medeschuldenaar mee tekende voor de hypotheek van hun kinderen. Er zijn nu nog maar enkele hypotheekverstrekkers die dit op basis van de persoonlijke situatie willen doen. Naast je eigen inkomenssituatie wordt ook die van je ouders opgevraagd en doorgerekend waarbij een eventuele eigen woning van je ouders met een hypotheek meegenomen wordt in de beoordeling. De hypotheekadviseurs van WoonJuist kunnen je adviseren over de mogelijkheden.

Casus

Olaf en Marieke verwachten op korte termijn gezinsuitbreiding en willen graag een grotere woning. Op dit moment huren ze een woning maar deze is te klein geworden. De huur die ze betalen is veel hoger dan de hypotheeklasten per maand die ze gaan betalen voor de woning die ze op het oog hebben. Dit komt omdat de rente nu laag is en daarom willen ze ook niet jaren wachten met de aankoop van een woning. De vader van Olaf wil het jonge gezin graag helpen en leent ze € 50.000,-. Om de rente te kunnen aftrekken, moeten ze wel een contract hebben waaruit blijkt dat het bedrag voor de eigen woning is gebruikt. Ze kiezen voor de “Hypotheek online extra” van WoonJuist zodat naast het hypotheekadvies en bemiddeling, de jurist van WoonJuist de benodigde contracten kan opstellen.

Maak een gratis belafspraak
Terug naar Juridisch Advies